Telefon Tamiri ve Teknik Servis Samsung Teknik Servis, iPhone Teknik Servis,Lg Teknik Servis,General Mobile Teknik Servis,Htc Teknik Servis,icloud kırma,google hesabı kırma Fiyat ve Bilgi İçin: +905424999344 Mobil Teknoloji Market

Adb & Fastboot Nedir? Komutları Nelerdir?

   
Adb ve Fastboot bilgisayar üzerinden android telefona yazılım yükleme,format atma, ,imei tamir etme,bilgileri okuma vs. gibi bir takım özel işlevleri yerine getirmek için Google tarafından geliştirilmiş özel bir komut satırıdır.
    Telefonunuza bilgisayar üzerinden adb ve fastboot komutlarını göndermek için "usb hata ayıklama" modunu aktif hale getirmeniz gerekmektedir.
    Adb ve fastboot komutlarının bilgisayarınızda çalışması için küçük bir ayar gerekmektedir. Kısaca bu işlemi adb komutlarını çalıştıran küçük bir .zip dosyasını indirip bilgisayarda herhangi bir yerde klasöre çıkartarak yapabilirsiniz.

   Şimdi indirdiğiniz dosyayı klasör olarak çıkartın. Klasörü açın ve herhangi bir boş yere shift tuşuna basarak sağ tıklayın. "komut penceresini burada aç" deyin ve komut satırını açın. 

    usb hata ayıklama modunu açtıktan sonra telefonu usb kablosu ile bilgisayara bağlayın. Gerekli driver işlemlerini hallettikten sonra adb ve fastboot komutlarını uygulayabilirsiniz. 
Android cihazlar için genel fastboot komutları:
  • fastboot flash recovery dosya.img: Belirtilen recovery imaj dosyasını cihazınıza yükler
  • fastboot flash boot dosya.img: Belirtilen kernel imaj dosyasını cihazınıza yükler
  • fastboot flash system dosya.img: Belirtilen system imaj dosyasını cihazınıza yükler
  • fastboot devices: Bu komut ile bilgisayarınıza usb aracılığı ile bağlı olan fastboot cihazlarının listesini görüntülersiniz.
  • fastboot reboot: Cihazınız standart olarak yeniden başlatılır ve android işletim sistemi açılır.
  • fastboot reboot-bootloader: Cihazınız fastboot için yeniden başlatılır. Android işletim sistemi açılmaz, cihazınız bootloader'a yani fastboot'a girer.
  • fastboot erase recovery: Daha önce yüklenen recovery imajını siler.
  • fastboot erase boot: Cihazınızda yüklü kernel imajını siler.
  • fastboot erase system: Bu komut sistem imajını yani Android işletim sistemini siler.
  • fastboot oem lock: Bootloader kilidini kapatır.
 adb reboot bootloader

USB debug modu açıkken boot loader’e geçmek için:

adb reboot recovery

Recovery’e geçmek için

fastboot flash recovery recoveryadı.img

Recovery yüklemek için - Recovery dosyası adb klasörünün içinde olması gerek

adb reboot

Bu komut, normal modda cihazınızı yeniden başlatır.

adb reboot fastboot

adb ile fastboot moda girme

adb root:

Bu komutla telefonunuzun root yetkisini komut satırına taşımız oluyoruz. Erişmek istediğiniz root gerektiren dizinlere veya vermiş olduğunuz komutlardaki root erişim izinlerine bu komutu verdikten sonra kavuşmuş oluyorsunuz.
Komut satırına adb root yazıp enter demeniz yeterli. Örneğin /system/app içine bir dosya taşımak istediğinizde adb hata verecektir. Ancak bu komutu öncelikle çalıştırdıktan sonra diğer komutu çalıştırdığınızda işleminiz hatasız gerçekleşecektir.


adb install:

Bu komutla telefon içerisinde bulunan bir apk dosyasını komut satırı ile telefonunuza kurabilirsiniz. Uygulama ayarlarınızda kurulum yapılacak hafızayı neresi olarak belirlediyseniz oraya kurulacaktır. Örneğin sd kartınız içerisinde bulunan bir apk dosyasını kuracaksınız komut satırındaki görünüm şöyle olacaktır;
c:\adb>adb install /mnt/sdcard/replikacep.apk Bu komutu verdiğinizde apk kurulumu başlayacak ve bittiğinde success diyerek başarılı bir şekilde yapıldığını gösterecektir. Yada adb dizinine kopyaladığınız bir apkyı otomatik telefonunuza kuralım bu işlem daha basittir.
c:\adb>adb install replikacep.apk burada kuracağınız apk dosyasını indirdiniz ver adb dizinine kopyaladınız ve telefona buradan kopyalamadan otomatik olarak kurduk.


adb pull:

Bu komutla telefon içerisinde bulunan her hangi bir uygulamayı ve ya dosyayı telefonumuzdan bilgisayarımıza kopyalayabiliriz. Telefonumuzda /system/framework içerisinde bulunan framework-res.apk dosyasını bilgisayarımıza kopyalamak istediğimizi varsayalım.
c:\adb>adb pull /system/framework/framework-res.apk deyip enter dediğinizde kopyalama başlayacak ve bittiğinde adb dizininize kopyalamak istediğiniz dosyayı atmış olacaktır.


adb push:

pull komutunun aksine bu komut dosyayı telefonunuza kopyalamaya yarar. Az önceki komut Telefondan-Bilgisayara idi, push komutu ise Bilgisayarınızdan-Telefonunuza dosya kopyalamanızı sağlar. Az önce indirdiğimiz framework-res.apk dosyasını düzenledik ve tekrar telefona kopyalamamız gerekiyor;
c:\adb>adb push framework-res.apk /system/framework deyip enter dediğinizde dosya belirttiğiniz dizine gönderilecektir. Göndermek istediğiniz dosyanın linki neresi ise siz orasını yazacaksınız. Ben dosyam adb dizinide olduğu için direk komutu o şekilde verdim ama örneğin dosya şu linkte olsun;
c:\adb>adb push c:\apklarım\framework-res.apk /system/framework gördüğünüz gibi telefona göndereceğiniz dosya hangi dizinde ise komutta o dizini vererek işlem yapacaksınız.


adb devices:

Bilgisayarınıza bağlı aygıtlarınızı listeler.


adb shell:

Bu komutla Terminal emülatörü görevi gören komut satırı ile karşılaşırsınız, bununla birlikte root yetkiniz var ise adb shell sukomutunu vermeniz gerekmektedir.


EmoticonEmoticon